Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ανάβαση στο Ύψωμα Λινού - Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009



Ύψωμα Λινού
Υπεύθυνη Χριστίνα Σόφτα
Διάρκεια πορείας 4 ώρες
Υψόμετρο 660 μέτρα
Υψόμετρο αφετηρίας 45 μέτρα
ΒΔ 1
Το μονοπάτι περνάει από τα κλασσικά και βυζαντινά ερείπια του Παπικίου. Διέρχεται ανάμεσα από κουμαριές. Αυτή την εποχή υπάρχει η δυνατότητα για συλλογή κουμάρων.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ανάβαση στον Ίσμαρο - 22 Νοεμβρίου 2009



Την επόμενη Κυριακή 22 Νοεμβρίου τα μέλη του συλλόγου θα συναντηθούν στις 8 το πρωί στη Νομαρχία για να πραγματοποιήσουν ανάβαση στο όρος Ίσμαρος της Μαρώνειας ακολουθώντας το πρώτο μονοπάτι που αναδεικνύει το απείρου κάλλους φυσικό τοπίο του όρους Ίσμαρος, το μονοπάτι της Αγίας Κυριακής, όπως ονομάζεται, που ξεκινάει από τον οικισμό της Μαρώνειας και καταλήγει στον Άγιο Αθανάσιο σε διάρκεια πορείας περίπου 1,5 ώρας.

Ίσμαρος (από Μαρώνεια)
Υπεύθυνος Αναστάσιος Παπαγιαννάκης
Διάρκεια πορείας 3 ώρες
Υψόμετρο 680 μέτρα
Υψόμετρο αφετηρίας 190 μέτρα
Υψομετρική διαφορά 490 μέτρα- ΒΔ 1

Γυφτόκαστρο Ξάνθης - 15.11.2009



Στην ψηλότερη κορυφή του ορεινού συγκροτήματος Κούλας στην Ξάνθη βρέθηκαν 15 ορειβάτες του ΕΟΣ Κομοτηνής την περασμένη Κυριακή 15 Νοεμβρίου. O καιρός εξακολουθεί να παραπέμπει στην άνοιξη και έτσι οι κυριακάτικες πορείες του Ορειβατικού Συλλόγου πραγματοποιούνται με τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Τα μέλη της αποστολής συγκεντρώθηκαν στο καθιερωμένο σημείο συνάντησης στις 7 το πρωί στη Νομαρχία και αναχώρησαν για τον μακρινό σχετικά προορισμό τους. Το μονοπάτι ξεκινά από το Δασικό χωριό Ερυμάνθου, από όπου γίνεται η κλασική ανάβαση για την κορυφή Γυφτόκαστρο, το οποίο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μετά το χωριό του Λειβαδίτη. Το μονοπάτι ανηφορίζει ομαλά, διέρχεται από δάση με μαυρόπευκα, συνεχίζει μέσα σε δάσος οξιάς και ακολουθώντας την συνοριακή γραμμή των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων μέσα από το δάσος οδηγεί μετά από μια πορεία δυόμιση περίπου ωρών στην κορυφή του Γυφτόκαστρου σε υψόμετρο 1.827 μ. Το υψόμετρο και ο καθαρός διαυγής ουρανός προσέφερε στους αναβάτες μοναδική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και των δύο χωρών.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ανάβαση του ΕΟΣ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Γυφτόκαστρο (από δασικό χωριό)
Υπεύθυνος: Σπύρος Κούτρας
Διάρκεια πορείας 7 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας 2 (πιθανό χιόνι)

Η οροσειρά της Ροδόπης αποτελείται από επιμέρους συγκροτήματα με κυριότερα αυτά της Ζαγκραντένιας στο νομό Δράμας, της Κούλας στο νομό Ξάνθης και του Παπίκιου στο νομό Ροδόπης.

Η υψηλότερη κορυφή της Κούλας είναι το "Γυφτόκαστρο" (1.827 μ.) που είναι και η δεύτερη σε ύψος κορτυφή της Ροδόπης μετά από αυτή της Ζαγκραντένιας. Η κλασική ανάβαση για Γυφτόκαστρο γίνεται από το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μετά το χωριό του Λειβαδίτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συγκέντρωση για αναχώρηση στη Νομαρχία στις 7πμ αντί για 8πμ λόγω της απόστασης μέχρι το σημείο εκκίνησης και της διάρκειας της πορείας.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου: Άνω Κάρδαμος



Από τον Άνω Κάρδαμο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 8 Νοεμβρίου η ανάβαση του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής. Μέλη και νέοι φίλοι του συλλόγου που δοκίμαζαν για πρώτη φορά την εμπειρία της ορειβασίας, σε σύνολο δεκαέξι άτομα, συγκεντρώθηκαν στις οχτώ το πρωί στη Νομαρχία, που είναι και το καθιερωμένο σημείο συγκέντρωσης για τις κυριακάτικες πορείες και κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Άνω Καρδάμου, από όπου ξεκίνησαν την ανάβαση τους με κατεύθυνση τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα πάνω από τον οικισμό της Μύκης.





Αν και δεν είναι μια διαδρομή μεγάλου ορειβατικού ενδιαφέροντος από άποψη δυσκολίας και υψομέτρου και γι’αυτό δεν πραγματοποιείται συχνά από τον ΕΟΣ Κομοτηνής, ωστόσο, όπως και όλος ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, είναι τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλλους που αναδυκνείεται στα χρώματα του φθινοπώρου. Οι καλές καιρικές συνθήκες της Κυριακής, που θύμιζαν άνοιξη βοήθησαν ώστε η τετράωρη πορεία να είναι ευχάριστη και απολαυστική τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους ορειβάτες.



Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αποστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής στο όρος Erciyes στην Τουρκία


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η απόστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής στην Καισάρεια Τουρκίας. Τέσσερα μέλη του ΕΟΣ Κομοτηνής, οι Εξακοίδης Αρχοντής, Τσακήρ Φικρέτ, Αλη Αγά Γιακούμπ και Κούτρας Σπύρος συμμετείχαν σε διεθνή ανάβαση της Τούρκικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας στις 29 Οκτωβρίου 2009. Η Τούρκικη Ομοσπονδία Ορειβασίας διοργανώνει σε κάθε εθνική αργία μια ανάβαση σε βουνά της Τουρκίας. Στις 28 Οκτωβρίου οι Τούρκοι γιορτάζουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα τους.
Οι ορειβάτες έφθασαν στην Καισάρεια στις 28 Οκτωβρίου. Στις 29 Οκτωβρίου στις 2:00 το πρωί ξεκίνησε η ανάβαση στο Αργαίον όρος (Erciyes mt) με υψόμετρο 3917 μέτρα. Η ανάβαση ξεκίνησε από το χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 2.200 μέτρων.
Στις 12:00 το μεσημέρι οι ορειβάτες αναρριχήθηκαν στην κορυφή του βουνού όπου βγήκε η καθιερωμένη φωτογραφία με την Ελληνική σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου και στις 19:00 επέστρεψαν στο καταφύγιο στο χιονοδρομικό κέντρο μετά από 17 ώρες πορείας!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Άνω Κάρδαμος - Ανάβαση του ΕΟΣ την Κυριακή 8 Νοεμβρίου



Κατά παρέκκλιση του προγράμματος που προέβλεπε πορεία στην Αστραία, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει ανάβαση στο ύψωμα πάνω από το χωριό Άνω Κάρδαμος. Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.



Διερχόμαστε από τα χωριά Άνω Κάρδαμος και Μύκη που είναι με τον τρόπο τους "γραφικά". Ένας άλλος κόσμος μόνο λίγες ώρες μακριά.
Οδηγός μας θα είναι ο Στέλιος Αθανασιάδης

Υπεύθυνη πορείας: Χριστίνα Σόφτα 6981994810