Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ανάβαση στο Υψάριο Θάσου 9-10 Ιουλίου



Το σαββατοκύριακο 9 - 10 Ιουλίου ο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής διοργανώνει διήμερη ανάβαση στην κορυφή Υψάριο της Θάσου. Η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί απο το δασικό δρόμο Ποταμιάς Θάσου (140μ.) και θα συνεχιστεί απο το χαραγμένο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή Υψάριο σε υψόμετρο 1205 μ.

Η διαμονή της ομάδας θα γίνει στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Θάσου που βρίσκεται σε υψόμετρο (950μ), είναι δυναμικότητας 15 ατόμων και για το λόγο αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις συμμετοχής.

Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά μέσα. Παρακαλείσθε όσοι ενδιαφέρεστε να δηλώσετε στον υπεύθυνο ανάβασης Γιαγτζόγλου Πέτρο (6932235273) την συμμετοχή σας.

Υψάριο Θάσου 9&10 Ιουλίου 2011
Βαθμός Δυσκολίας 2, Διάρκεια πορείας 6 ώρες , Υψόμετρο Αφετηρίας 140μ., Υψομετρική Διαφορά 1066μ.

Δείτε το event στην ομάδα μας στο facebook εδώ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στο Παπίκιο η 29η ΒΟΣ - ο ΕΟΣ Κομοτηνής ανέλαβε τη διοργάνωσή της



Με ενθουσιώδη χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη στους ώμους της για τη διοργάνωση της 29ης ΒΟΣ επέστρεψε η αποστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής από την 28η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο όρος Βερτίσκος του νομού Σερρών και διοργανώθηκε από τον Ορειβατικό σύλλογο Νιγρίτας Σερρών. Η αποστολή με επικεφαλής τον Πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Πετροσιάν διεκδίκησε και πέτυχε την ανάληψη της μεγάλης ευθύνης, που είναι ταυτόχρονα και μεγάλη τιμή τόσο για τον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής, όσο και για τον τόπο μας γενικότερα, να διοργανώσει την 29η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση το καλοκαίρι του 2012, με αφορμή και την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου, στο δικό μας Παπίκιο όρος.




Δέκα χρόνια μετά την διοργάνωση της 19ης Βορειοελλαδικής Ορειβατικής Συνάντησης, τον Ιούνιο του 2002, που ο σύλλογος έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ορειβατικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο του συλλόγου, τον αείμνηστο Θόδωρο Αλεξανδρόπουλο, την ψυχή του ορειβατικού συλλόγου, ο νυν Πρόεδρος Γιώργος Πετροσιάν, που μεγάλωσε και πλάστηκε μέσα σε αυτό το σύλλογο από παιδί, οραματίστηκε, διεκδίκησε και κέρδισε την ανάθεση στον Ορειβατικό Σύλλογο της Κομοτηνής αυτής της σημαντικής εκδήλωσης. Σημαντικής τόσο για τη διάδοση της ορειβασίας, τη γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των ορειβατών, αλλά πολύ περισσότερο σημαντικής για τη γνωριμία όλων αυτών των ανθρώπων που θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας με τις ομορφιές του βουνού μας και του τόπου μας και τη γνωριμία τους με τους φιλόξενους ανθρώπους της.

Η εκδήλωση προβλέπεται να γίνει στον πανέμορφο χώρο του καταφυγίου του συλλόγου, κατάφυτο από οξυές και τα μέλη θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και πρόθυμα για την επιτυχία της διοργάνωσης. Το καταφύγιο του συλλόγου διατηρείται από τα μέλη σε άριστη κατάσταση και ήδη είναι στη διάθεση τόσο του ορειβατικού κόσμου, όσο και του ευρύτερου κοινού για φιλοξενία και διαμονή. Μάλιστα, με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Παύλου Δαμιανίδη, και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Γιώργου Χριστοφορίδη, τους οποίους ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά, έγινε συντήρηση του χωματόδρομου που οδηγεί από το δασικό δρόμο του άλσους Νυμφαίας στη θέση Φύλακας στα 1.050 μ. υψόμετρο που είναι χτισμένο το καταφύγιο.

Την καλή κατάσταση του δρόμου εκμεταλλέυτηκε ήδη ομάδα συμπολιτών μας 13 ατόμων, μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, που πέρασαν ένα ευχάριστο διήμερο το περασμένο σαββατοκύριακο στο καταφύγιο του συλλόγου.

Ας ευχηθούμε καλή δουλειά και καλή επιτυχία...

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Ορισμένες ασφάλειες-βύσματα που έχουν τοποθετηθεί στα Αναρριχητικά Πεδία της Στρύμης και της Μαρώνειας *ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΑ ΡΕΛΕ*  έχουν αστοχία υλικού, με πιθανότητα να σπάσουν σε απλό κρέμασμα. Επιβάλλεται η αποφυγή των ρελέ και η αναρρίχηση σε αυτά τα πεδία μέχρι να αντικατασταθούν τα προβληματικά υλικά.
Αρχοντής Εξακοϊδης
Εκπαιδευτής Ορειβασίας Ε.Ο.Ο.Α.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η ανάβαση στο Σμόλικα 12.6.2011 (του Τάσου Παπαγιαννάκη)



Ξημέρωμα Κυριακής 12 Ιουνίου 2011 ξεκινήσαμε, μια ορειβατική συντροφιά 15 ατόμων από το χωριό Αγία Παρασκευή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. με προορισμό την κατάφυτη πλαγιά του Σμόλικα αναζητώντας το μικρό οροπέδιο με τη δρακολίμνη και την κωνική πέτρινη κορυφή του, που χάνεται στα σύννεφα σε υψόμετρο 2.637 μέτρων.

Οι πρώτες δροσερές ανάσες της ανάβασης γρήγορα έγιναν ταχυπαλμία, καθώς η χαμηλή νέφωση ήταν αναπάντεχος πρωινός κατακλυσμός. Η ομάδα σταμάτησε, ανοίξαμε τα παραφουσκωμένα σακίδια, αναζητήσαμε ότι προστατευτικό προνοήσαμε να έχουμε μαζί μας και γρήγορα συνεχίσαμε για ψηλότερα...για καλύτερα. Μέσα από πυκνά χτενοέλατα, μικρά ανοίγματα, ξέφωτα, ζωηρά μικρολίβαδα ανεβαίναμε αμίλητοι, οι πρωτάρηδες με δέος στη θέα, οι παλιότεροι με αναμνήσεις που ζωήρευαν. Μερικές στάσεις για ανασύνταξη της ομάδας, επιβεβαίωση των σημαδιών του μονοπατιού και πάλι επιστροφή στην πορεία.




Μαλακό, γλυκό το μονοπάτι, μας οδηγούσε σιωπηλό... όταν διαλύθηκαν τα σύννεφα και ξαφνικά αποκαλύφθηκαν μπροστά μας οι απότομες πλαγιές, οι οξυές, τα μαυρόπευκα, εικόνες σχεδόν απερίγραπτες για ανθρώπους της πόλης, κάθε ανάσα γεμάτη θαυμασμό και οξυγόνο. "Άξιζε τον κόπο", συμφώνησαν όλοι. "Ψηλότερα... αυτό δεν είναι τίποτα!", φώναξε κάποιος. Πήραμε κουράγιο, κανένας δεν ένιωθε τόσο κουρασμένος πια.

Το δάσος άρχισε να αραιώνει, το οπτικό πεδίο να μεγαλώνει...ανεβαίναμε ψηλότερα στην αλπική ζώνη, πάνω από τα 2.000 μ., όπου να 'ναι πρέπει να φανεί και η δρακολίμνη."Πού είναι;".... αυτή η κόντρα είναι μπροστά μας, μας κούρασε. Ναι, να τη! Μικρή μοναχική αθόρυβη λιμνούλα. Λίγα λεπτά θαυμασμού, ρέμβης...οι απαραίτητες φωτογραφίες..αλλά μην καθυστερούμε. Κοιτάξτε!



Ψηλότερα ακόμη, μέσα από αραιά παγωμένα σύννεφα φαινόταν δε φαινόταν ο προορισμός, το έπαθλο του ορειβάτη, το παίνεμα της μέρας και του ταξιδιού. Ο πέτρινος πύργος των 2.637 μέτρων. Συνεχίζουμε ακολουθώντας τα σημάδια, τις πατημασιές των παλαιών. Το ίσωμα ανάμεσα στις πέτρες και τα λιγοστά χόρτα, οι βραχώδεις πλαγιές, ένα επίμονο φιδογύρισμα της ομάδας χωρίς πολλές κουβέντες, οι ανάσες είναι μετρημένες, το λαχάνιασμα επίμονο, σχεδόν όσο επίμονοι είμαστε και εμείς. Κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά, κάθε βήμα μας δίνει σιγουριά. Κάθε βήμα μας κάνει μέρος του τοπίου, δε διαμαρτυρόμαστε για τον καιρό, συνηθίσαμε την ψύχρα. Πατάμε ένα μικρό χιονοσκέπασμα και να....δεν έχει πλέον άλλο βουνό. Μόνο σύννεφα, ουρανό...είναι η κορυφή.

Ο γυρισμός με το ίδιο ενδιαφέρον, φορτωμένος εκπλήξεις του καιρού και της μοναδικής φύσης...αλλά θα ακουγόταν ψεύτικη, κάτι σαν παραμύθι κυνηγών ή ψαράδων. Τα καλύτερα πράγματα πρέπει να τα ζήσεις για να τα πιστέψεις. Ο Σμόλικας μας έδωσε την αφορμή να ζήσουμε, να ανακαλύψουμε άγνωστα για τον καθένα μας συναισθήματα και έγινε η αιτία να δώσουμε απλές απαντήσεις σε μια αδιέξοδη καθημερινότητα που δυστυχώς τη βρήκαμε να μας περιμένει ανυπόμονη στην είσοδο της πόλης μας.

Αναστάσιος Παπαγιαννάκης

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ολοκλήρωση Σχολής Aναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων - 1η Αναρριχητική Συνάντηση στο Νέστο - Πεζοπορία στο Νέστο - Καλοκαιρινό πρόγραμμα




ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ 2011
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής. Με εκπαιδευτή τον Αρχοντή Εξακοΐδη οι αρχάριοι αναρριχητές μυήθηκαν στις βασικές τεχνικές αναρρίχησης βράχου, απέκτησαν εξοικείωση με τα υλικά και τον εξοπλισμό αναρρίχησης και εξασκήθηκαν στο άθλημα της αναρρίχησης τόσο στην κλειστή πίστα αναρρίχησης που διαθέτει ο σύλλογος, όσο και στα αναρριχητικά πεδία της Στρύμης, της Ηρακλείτσας Ν.Καβάλας, των Μετεώρων και του Νέστου.

Η Σχολή έκλεισε με τη διοργάνωση της 1ης Αναρριχητικής Συνάντησης από τον ΕΟΣ Κομοτηνής στα πεδία του Νέστου. Στη συνάντηση συμμετείχαν πέρα από τους εκπαιδευόμενους της σχολής, παλιοί και νέοι αναρριχητές του συλλόγου, αρχάριοι και έμπειροι, συνολικά 16 άτομα, και πραγματοποίησαν διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας (από 5α έως 7β).

Το Σάββατο το βράδυ μετά το σκαρφάλωμα οι συμμετέχοντες δείπνησαν σε ταβέρνα της περιοχής και κατασκήνωσαν σε αντίσκηνα στην όχθη του ποταμού Νέστου. Ο δυνατός άνεμος δυσκόλεψε τη βραδινή ξεκούραση, ωστόσο το σκαρφάλωμα συνέχισε με την ίδια όρεξη την Κυριακή. Οι αναρριχήσεις πραγματοποιήθηκαν στα πεδία Μπαλκόνι, Νταμάρι και Σπηλιά. Η ομάδα αποχώρησε έχοντας γεμίσει θετική ενέργεια και ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη συνάντηση του χρόνου στην Ηρακλείτσα.







Την Κυριακή οι αναρριχητές δέχτηκαν επίσκεψη από τους ορειβάτες του συλλόγου, που πραγματοποίησαν πεζοπορία 10 χιλιομέτρων στα στενά του Νέστου. 12 μέλη και φίλοι, ανάμεσα τους και ο 2χρονος Αλέξανδρος Πετροσιάν, περπάτησαν σε μια ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραποτάμια διαδρομή και απόλαυσαν για άλλη μια φορά το θαύμα της φύσης και τους φίλους τους που κρεμόντουσαν στα βράχια…







Ο σύλλογος θα εξορμήσει ξανά στον Σμόλικα, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και θα κλείσει το εντατικό χειμερινό πρόγραμμα με την 28η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Νιγρίτα Σερρών. Τους ζεστούς θερινούς μήνες, όμως, δεν θα μείνει ανενεργός. Το πρόγραμμα του συλλόγου θα κυλήσει κανονικά, με τη διαφορά ότι οι αναβάσεις θα πραγματοποιούνται με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί έγκαιρα ενδιαφέρον συμμετοχής στους αντίστοιχους υπεύθυνους. Εξορμήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν είναι το διήμερο στη ΘΑΣΟ (9-10 Ιουλίου), η αποστολή του συλλόγου στην 71η Π.Ο.Σ. (Δίρφη 1.743 μ - διοργανωτής ΕΟΣ Χαλκίδας στις 16-17 Ιουλίου), το τριήμερο στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Εθνικός Δρυμός Πίριν - Bezbog 2.650 μ) στις 13-15 Αυγούστου και η διανυκτέρευση στην κορυφή του ΠΑΠΙΚΙΟΥ όρους το ΣΚ 20-21 Αυγούστου.

Το ΔΣ του συλλόγου εύχεται στα μέλη και τους φίλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, καλές αναβάσεις, καλές διακοπές....και τους παροτρύνει να μην αφεθούν και ξεχαστούν στις παραλίες, γιατί ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με ΟΛΥΜΠΟ (3-4 Σεπτεμβρίου) και χρειάζεται προπόνηση!

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινή Δράση ΕΟΣ Κομοτηνής

Καλοκαιρινή Δράση ΕΟΣ Κομοτηνής


ΙΟΥΝΙΟΣ:

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα λόγω της αναβολής της 28ης Β.Ο.Σ. το πρόγραμμα Ιουνίου διαμορφώνεται ως εξής:

Τριήμερο 11-13 Ιουνίου: ΣΜΟΛΙΚΑΣ 2.637 μ



Κυριακή 19 Ιουνίου: Συντήρηση Καταφυγίου


ΣΚ 25-26 Ιουνίου: 28η Β.Ο.Σ. - Νιγρίτα Σερρών



Από τις προγραμματισμένες αναβάσεις του ΙΟΥΛΙΟΥ και του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ θα πραγματοποιηθούν αυτές ΜΟΝΟ στις οποίες θα υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Γι' αυτό να συμβουλεύεστε το πρόγραμμα ή τις ανακοινώσεις των events στο facebook και να δηλώνετε συμμετοχή ΕΓΚΑΙΡΑ στον υπεύθυνο ανάβασης για να ξέρει τον αριθμό των ενδιαφερομένων και να οργανώνει ή να ματαιώνει την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επίσης, οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ αναβάσεων να φροντίζουν να συνεννοούνται μεταξύ τους ή και με τον Έφορο Ορειβασίας, αν για κάποιο λόγο πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ώστε να τους αναπληρώνει κάποιος αντικαταστάτης σε όσες δραστηριότητες υπάρξει ενδιαφέρον να πραγματοποιηθούν.

Από τις προγραμματισμένες αναβάσεις ΙΟΥΛΙΟΥ αυτές που αναμένεται να διοργανωθούν είναι το διήμερο στη ΘΑΣΟ (9-10 Ιουλίου), η αποστολή του συλλόγου στην 71η Π.Ο.Σ. (Δίρφη 1.743 μ - διοργανωτής ΕΟΣ Χαλκίδας ). Αλλά και όλες οι υπόλοιπες εντός νομού αναβάσεις και πεζοπορίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά από τη στιγμή που θα δηλώνετε συμμετοχή.

Από τις προγραμματισμένες αναβάσεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ενδιαφέρον παρουσιάζει το τριήμερο στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Εθνικός Δρυμός Πίριν - Bezbog 2.650 μ) στις 13-15 Αυγούστου και η διανυκτερεύση στην κορυφή του ΠΑΠΙΚΙΟΥ όρους το ΣΚ 20-21 Αυγούστου.

Το ΔΣ του συλλόγου σας εύχεται ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, καλές αναβάσεις, καλές διακοπές....και μην αφεθείτε πολύ, γιατί ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με ΟΛΥΜΠΟ (3-4 Σεπτεμβρίου) και χρειάζεται προπόνηση!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

28η ΒΟΣ - Νέστος - Σμόλικας

Η 28η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, λόγω προβλημάτων στο δρόμο για το καταφύγιο που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση.



Την Κυριακή 5 Ιουνίου ο σύλλογος έχει διπλή δραστηριότητα στο Νέστο. Θα πραγματοποιηθεί μια προσιτή σε αρχάριους πεζοπορία 10 χλμ στα στενά του Νέστου, που είναι μια παραποτάμια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους διάρκειας 3 ωρών.
Διάρκεια πορείας 3 ώρες
Υπεύθυνος: Γιώργος Πετροσιάν (6979666298)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω της απόστασης μέχρι τη Γαλάνη (εκτός νομού διαδρομή) και του γεγονότος ότι τους θερινούς μήνες η αναχώρηση γίνεται πάντα νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στη Νομαρχία για αναχώρηση στις 7:30 π.μ.

δείτε το event στο facebook εδώ:




Παράλληλα, οργανώνεται από το αναρριχητικό τμήμα του συλλόγου Αναρριχητική Συνάντηση στο Νέστο, όπου απόφοιτοι σχολών και μη θα πραγματοποιήσουν αναρριχήσεις όλων των βαθμών δυσκολίας.

Στόχος της συνάντησης είναι η σύσφιξη των σχέσεων των αναρριχητών του συλλόγου μεταξύ τους, αλλά και με τους αναρριχητές της ευρύτερης περιοχής. Αρχάριοι και έμπειροι, μικροί και μεγάλοι, θα πραγματοποιήσουν διαδρομές στα πεδία του Νέστου.

Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο στις 10:00 με ιδιωτικά μέσα και προορισμός θα είναι τα πεδία Μπαλκόνι και Μεγάλη Σπηλιά. Πληροφορίες για το πεδίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Ξάνθης (http://www.eosx.gr/) στην ενότητα αναρρίχηση.

Το Σάββατο οι συμμετέχοντες θα διανυκτερεύσουν σε αντίσκηνα στην όχθη του ποταμού Νέστου από την πλευρά της Γαλάνης. Στο χώρο διαμονής υπάρχει βρύση με πόσιμο νερο, αμμουδιά για τα αντίσκηνα, και το ποτάμι για βουτιές.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν αναρριχήσεις και στα υπόλοιπα πεδία του Νέστου (Νταμάρι, Μεγάλο Πέταλο Γαλάνης). Για τη διατροφή των συμμετεχόντων υπάρχουν δύο ταβέρνες στο χωριό Τοξότες αλλά και σούπερ μάρκετ που παραμένει ανοιχτό έως τις 22:00.

Υπεύθυνοι: Χρήστος Τζώτζος (6973645145), Αρχοντής Εξακοΐδης (6944593064)

Δείτε το event στο facebook εδώ:




Το τριήμερο 11-13 Ιουνίου (αργία Αγίου Πνεύματος) θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στο όρος Σμόλικας.
Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια,την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την... δυτική Ελλάδα.

Στον Σμόλικα βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως η Σαμαρίνα, η Φούρκα, οι Πάδες και άλλα. Απο τον Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος.

Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του σχηματίζεται η δρακόλιμνη. Μικρότερες παροδικές αλπικές λίμνες σχηματίζονται σε λοιπά σημεία του βουνού.

Δημοφιλείς αναβάσεις στην κορυφή του Σμόλικα γίνονται από τη Σαμαρίνα στα ανατολικά, από την Αγία Παρασκευή (ή Κεράσοβο) στα βόρεια και απο το Παλιοσέλι και τους Πάδες απο τα Νότια.

Υπεύθυνοι: Τάσος Παπαγιαννάκης, Γιώργος Πετροσιάν
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι Τετάρτη 8 Ιουνίου στον καφενέ του Πετροσιάν, απέναντι από την Πυροσβεστική (25310-30702)

Βαθμός Δυσκολίας 3+
Ώρες πορείας 10
Υψόμετρο 2637 μ., υψομετρική διαφορά που καλύπτει η ανάβαση 1587 μ.

Δείτε το event στο facebook εδώ: