Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η σημαία του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής κυμάτισε στο μακρινό Νεπάλ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΔΗΜΖΑ Η σημαία του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής κυμάτισε στο μακρινό Νεπάλ 12.05.2012 «Μέκκα της ορειβασίας» χαρακτήρισε το Νεπάλ ο ορειβάτης λέγοντας πως «όποιος ασχολείται με την ορειβασία όταν δει το τοπίο προσπαθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του» Συμμετείχε σε αποστολή με τον Γιάννη Γιαννάτο από τον ΕΟΣ Βόλου για την κατάκτηση της κορυφής του Kwangde Peak ύψους 6.011μέτρων Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Μαζί με την ελληνική σημαία στο μακρινά Νεπάλ κυμάτισε και η σημαία του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής. Στις κορυφές βουνών του μακρινού και άγνωστου Νεπάλ σήκωσε ψηλά όχι μόνο την ελληνική σημαία, αλλά και τη σημαία του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής. Ο Ευάγγελος Δήμζας έζησε μια μοναδική εμπειρία στην ασιατική χώρα, παρέα με τον Γιάννη Γιαννάτο από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου. Το ταξίδι τους ξεκίνησε ανήμερα το Πάσχα με σκοπό να κατακτήσουν την κορυφή του Kwangde Peak ύψους 6.011μέτρων που βρίσκεται από την νοτιοανατολική κόψη. Ο κ. Δήμζας συμμετείχε στην αποστολή έχοντας ως παρακαταθήκη τις γνώσεις που απέκτησε στις τάξεις του ορειβατικού συλλόγου της πόλης μας, από όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αναρρίχηση. Μέχρι και σήμερα, παρόλο που δε ζει πλέον στην Κομοτηνή, ο κ. Δήμζας επιμένει να λαμβάνει μέρος σε αποστολές στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ως μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στο «Χ», «όταν πρωτοξεκίνησα να πηγαίνω στα βουνά και να σκαρφαλώνω ξεκίνησα με τον ΕΟΣ Κομοτηνής. Εκεί γνώρισα πολύ ζεστούς ανθρώπους που με στήριξαν και με βοήθησαν σε κάθε μου κίνηση και πλέον θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να πάω σε κάποιο άλλο σύλλογο. Διατηρώ ακόμη πολύ καλές σχέσεις με πάρα πολλά μέλη του συλλόγου, δεν υπάρχει λόγος να φύγω από τον σύλλογο ή να θεωρήσω ότι πλέον δεν χρειάζομαι αυτούς τους ανθρώπους».
ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ Οι ευχές μελών των ορειβατών από την Κομοτηνή συνόδευαν τον Ευάγγελο Δήμζα στη δύσκολη αποστολή του να ανεβεί στην κορυφή Kwangde Peak (6011 μ.) από την νοτιοανατολική κόψη. Η συγκεκριμένη κορυφή έχει τεχνική δυσκολία καθόσον έχει δύσκολα «περάσματα» σε μεγάλο υψόμετρο και η όλη προσπάθεια θα γίνει με δυο κατασκηνώσεις στα 4.700 μ. και 5.200 μ. αντίστοιχα. Τις δυσκολίες παραδέχτηκε και ο ίδιος ο ορειβάτης κάνοντας γνωστό ότι, «δεν καταφέραμε να ανέβουμε στην κορυφή γιατί δεν καταφέραμε μαζί μ’ αυτούς που κουβαλούσαν τα πράγματα μας να περάσουμε κάποιο πέρασμα. Δυσκολίες προσωπικά συνάντησα στο φαγητό, ήταν κάτι το περίεργο και διαφορετικό το οποίο δεν είχε συνηθίσει ο οργανισμός μου. Επίσης τις δύο πρώτες μέρες ήταν δύσκολη η προσαρμογή στο υψόμετρο.
Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τη χώρα του Νεπάλ και γνώρισα τον κόσμο, τα ήθη και τα έθιμα». Όσο για την εμπειρία που απέκτησαν οι δύο ορειβάτες, αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Δήμζας, «θα είναι χρήσιμη τόσο για εμάς αλλά και για να περάσει σε επόμενους φίλους ή ορειβάτες που θα ήθελαν να πάνε μια αποστολή στη συγκεκριμένη χώρα. Τα βουνά τους πραγματικά είναι υπέροχα, μιλάμε για υψόμετρα που δεν συναντάμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις Άλπεις». Μάλιστα χαρακτήρισε το Νεπάλ «Μέκκα της ορειβασίας», λέγοντας πως «όποιος ασχολείται με την ορειβασία και πάει τουλάχιστον μια φορά στη χώρα, βλέπει το τοπίο και προσπαθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του για επιτύχει ό,τι μπορεί καλύτερο».
ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΡΑΤ Η ενασχόληση του κ. Δήμζα με την ορειβασία ξεκίνησε το 2001 και από τότε έχει κατακτήσει κορυφές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Το 2004 με τον ΕΟΣ Κομοτηνής ταξιδεύει στην Τουρκία και ανεβαίνει στην ψηλότερη κορυφή της χώρας, το Αραράτ. Από τότε έχει συμμετάσχει σε τρεις ορειβατικές αποστολές στις Άλπεις και φέτος ήταν η πρώτη φορά που πήγε στο Νεπάλ. Όσον αφορά την Ελλάδα, «την έχω γυρίσει όλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμζας και δύο φορές ανέβηκε σε βουνά της Βουλγαρίας και πάλι με αποστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής. Συγκρίνοντας τις περιοχές, ο έμπειρος πλέον ορειβάτες είπε για την Τουρκία, ότι το «ηφαιστιογενές τοπίο δημιουργεί πολύ ζέστη και είναι διαφορετικά από την Ελλάδα. Όσον αφορά τις Άλπεις, κάθε ορειβάτης που ασχολείται θα ήθελε να πάει και όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά τις Άλπεις, γνωρίζουν ότι είναι ένα πολύ ωραίο πεδίο με ενδιαφέρουσες διαδρομές για όλα τα επίπεδα και γνώσεις ορειβασίας». ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν και σε μία στιγμή που έμεινε έντονα χαραγμένη στο μυαλό του από όλες αυτές τις εξορμήσεις, ο κ. Δήμζας θυμήθηκε το εξής, «μου έχει μείνει μια δύσκολη ανάβαση που έκανα με τον σύλλογο της Κομοτηνής με τον φίλο μου Αρχοντή Εξακοίδη σε κορυφή στην Ελβετία σε υψόμετρο 4.478 μέτρα και ήταν μια αρκετά δύσκολη ανάβαση, αλλά πιστεύω ότι ήταν η πιο όμορφη ανάβαση». Στο ερώτημα αν κινδύνεψε ποτέ η σωματική του ακεραιότητα, ο ορειβάτης αποκρίνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «έχουν υπάρξει στιγμές που δεν ένιωθα αρκετά σίγουρος για τον εαυτό μου. Δεν θα έλεγα ότι κινδύνεψα με την έννοια ότι ήταν αρκετά επικίνδυνο, απλά μπαίνεις στο παιχνίδι της ψυχολογίας να συνεχίσω ή να μην συνεχίσω».
Ο Ευάγγελος Δήμζας μετά την αποστολή στο Νεπάλ επέστρεψε στην Φλώρινα, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σήμερα, αλλά φροντίζει με κάθε ευκαιρία να επισκέπτεται την πόλη μας, να συναντάει φίλους και φυσικά να ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή πάντα ως μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου